Бұл өзгерістер сүт өнімдерінің жоғары сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз етуге, сондай-ақ өндірушілерге өз өнімдерін таңбалау кезінде шығармашылық еркіндік беруге бағытталған.
2013 жылдан бастап, техникалық регламент алғаш рет қолданысқа енгізілген кезде, оны қолдану практикасы сүт өнімдерін өндірушілерге де, тұтынушыларға да қатысты бірқатар маңызды мәселелерді нақтылау қажеттілігі анықталды.
«Негізгі өзгерістердің бірі сүт өнімдерінің қаптамасында өсімдік майларының болуы туралы ақпаратты міндетті түрде орналастыру болып табылады. Бұл талғампаз тұтынушыларға өнімді сатып алу кезінде саналы шешім қабылдауға мүмкіндік береді», – дейді Қазақстан стандарттау және метрология институтының сарапшылары.
Сондай-ақ балалар тағамы өнімдерін сәйкестендірудің физика-химиялық көрсеткіштері өзгерді. Күл мөлшерін нормалау алып тасталды және Д дәрумені мөлшерінің шегі ұлғайтылды. Балалар тағамын өндірушілердің пікірінше, осы өзгерістер балалар тағамын өндіруді тұрақтандыруға және тұтынушыларды жоғары сапалы өнімдермен қамтамасыз етуге мүмкіндік береді.
Жаңа түзетулер айран, сүзбе, таң және құрт сияқты ұлттық сүт өнімдерін нарықта қолжетімді етеді.
Регламентте құрамында 6%-ға дейін сүт майы бар «құрамында сүт бар балмұздақ» термині пайда болады, бұл тұтынушылар үшін көбірек таңдау мен ақпарат береді. Бұрын құжатта тек ММҮ 12%-бен «сүт майын алмастыратын балмұздақ» термині бекітілген.
Сонымен қатар бұл өнімді байытуға мүмкіндік беретін қалпына келтірілген сүттің анықтамасы енгізіледі. «Концентрацияланған, қоюландырылған сүтті қайта өңдеу өнімі» санатын енгізу сарысуды қолдануды кеңейтуге және өнімді стандарттауды қамтамасыз етуге мүмкіндік береді.
Сондай-ақ өндірушілерге өз өнімдері үшін ойлап тапқан атауларды көрсетуге және біріктірілген атауларды пайдалануға мүмкіндік беретін шығармашылық еркіндік беріледі.